Search
Close this search box.

ADD + ADHD coaching op maat

Liegen is een gewoonte dat vaker voorkomt bij ADD (en ADHD) dan mensen denken. Het is een patroon dat vaak van kinds af aan wordt opgebouwd. En de gevolgen hiervan kunnen veel schade, of op z’n minst frustraties veroorzaken. Veel ouders hebben hier moeite mee. Maar wat hebben ADD kenmerken en liegen met elkaar te maken? En welke symptomen van ADD zorgen ervoor dat liegen wordt aangeleerd? In dit artikel beschrijven we 4 belangrijkste kenmerken waardoor liegen bij ADD en ADHD ontstaat.

1. Niet kunnen omgaan met kritiek

Kinderen met ADD en ADHD vinden het moeilijk om met kritiek om te gaan. En daar hoort bijvoorbeeld ook uitingen van teleurstelling bij. Ze voelen vaak een sterke emotionele reactie bij het horen van kritiek. En blijven hier lang over doordenken. Deels komt dit door faalangst, wat ze meestal van jongs af aan hebben ontwikkeld. Vaak kun je aan het kind zien, dat het lang na een kritische opmerking afwezig is. Ze gaan helemaal op in dit nare gevoel, maar spreken het vaak niet uit. Om zichzelf te beschermen van dat gevoel, kan het zijn dat het kind de volgende keer leugens of halve waarheden vertelt.

2. School (liegen bij ADD en ADHD)

De eerder genoemde faalangst begint meestal rond de tijd dat een kind naar de middelbare school gaat. De ouders verwachten dat het kind goed presteert. Maar de symptomen van ADD en ADHD zorgen voor wisselvallige prestaties. Als blijkt dat klasgenootjes geen moeite met school hebben, gaan veel kinderen met ADD/ADHD aan zichzelf twijfelen. Het lukt maar niet om altijd goede cijfers te halen. Om te voldoen aan de verwachtingen van ouders en docenten, kan het zijn dat kinderen liegen bij ADD en ADHD.

3. Ontwijkende persoonlijkheid

Je hoort vaak over uitstel gedrag als het om ADD of ADHD gaat. Dit heeft te maken met de ontwijkende persoonlijkheid, die veel kinderen met AD(H)D hebben opgebouwd. Vooral als in de jongere jaren van het kind problemen ontstaan, waar nog geen antwoord op is gevonden. De twijfel voor de diagnose, brengt het kind in een staat van constante verwaring. Zonder een duidelijke oorzaak en oplossing, gaat het kind het liever uit de weg. Soms begint het kind hierdoor leugentjes om bestwil te vertellen. Alleen maar om dit verwarde gevoel uit de weg te gaan.

4. Omgeving (liegen bij ADD en ADHD)

Veel ouders worstelen met de vraag, hoe je hier mee omgaat. Soms worden dan de teugels strakker aan getrokken. In een poging om de prestaties van het kind te verbeteren. Privileges worden afgenomen, straffen worden uitgedeeld en de ouder neemt bijna de rol aan van politieagent. Natuurlijk komt dit uit een plek van liefde. Je hebt het beste voor met je kind en wil dat het goede cijfers haalt. Maar onderzoeken hebben aangetoond, dat een strengere omgeving nooit werkt. Het zorgt ervoor dat het kind zich machteloos, of in het nauw gedreven voelt. En dit lokt het liegen bij ADD en ADHD juist uit. Lees hier meer over welke ouderschapsstijlen beter passen bij ADD/ADHD.

Welke kenmerken zorgen voor liegen bij ADD en ADHD

In het volgende artikel geven we tips over hoe je het beste om kunt gaan met liegen bij ADD en ADHD. Er zijn namelijk genoeg dingen die je als ouder wel kunt doen, om het gedrag van het kind te verbeteren.

Heb jij een vraag over ADD of ADHD?

Ga op reis met de 7 elementen van aandacht!

De 7 elementen van aandacht, is het enige werkboek voor AD(H)D dat echt werkt. Met dit boek haal je een persoonlijke gids in huis, waarmee je samen op reis gaat. Een reis naar verbetering. Het geeft inzicht in jezelf, AD(H)D en wat je moet doen om weer in balans te raken. Het zit boordevol handige tools en tips, die je meteen toepast in jouw dagelijks leven met ADD of ADHD. Vanaf nu is het boek verkrijgbaar in onze nieuwe Kracht + Aandacht winkel. De eerste oplage bestaan uit slechts 100 exemplaren , dus wees er snel bij!

Pre-order het boek de 7 elementen van aandacht

Volg een van onze trainingen

Online training voor ADD/ADHD (gratis)

Voordat je met een coach traject begint, is het belangrijk dat je de basis van ADD en ADHD begrijpt. Klik op de onderstaande link en start met onze gratis training.

Training voor ouders en docenten

Ouders en docenten hebben vaak hun handen vol aan een kind met AD(H)D problematiek. Daarom geven wij training aan scholen over hoe je omgaat met AD(H)D.

Training voor coaches

Normale coach technieken werken vaak minder goed bij mensen met ADD en ADHD. Een korte training geeft je de tools om sneller resultaat te behalen.

Misschien vind je deze artikelen over ADD/ADHD ook interessant